Pienet purot, isot uomat
Muutosten tiellä
Halutessamme muutoksia omaan hyvinvointiin, lähdetään usein ajattelemaan isoa kuvaa, sitä missä lopulta halutaan olla. Ei kannata lähteä sokeana kohti päämäärää. Tämä päämäärä voi tuntua erittäin kaukaiselta ja mahdottomalta. Herää ehkä ajatus siitä, että en varmasti pysty siihen. Puolestaan voi käydä myös niin, että aloitetaan tekemään muutosta tämä iso kuva mielessä ja tekeminen loppuu alkuinnon jälkeen, koska kaikki ei tapahtunutkaan muutaman kuukauden tekemisen seurauksena tai ajaudutaan ylikuormittuneeseen tilaan. Huomaatko, jotain on pielessä.
Jotta päästään lopulliseen tavoitteeseen, ovat pienemmät tavoitteet matkan varrella erittäin suuressa merkityksessä. Näiden pienempien tavoitteiden kannattaa olla sellaisia, millä on omassa elämässä, terveydessä ja hyvinvoinnissa merkitystä. Voit ehkä myös palkita itseäsi päästessäsi tavoitteeseen. Toisilla tämä toimii oikein hyvin kannustimena motivaation lisäksi. Miten olisi ihana illallinen ravintolassa ystävän tai puolison kanssa? Tai päivä kylpylässä?
Suuret ja myös pienemmät muutokset kasvavat kokonaisiksi useista, jatkuvista pienistä muutoksista. Esimerkkinä ruokavalio. Ei kannata lähteä muuttamaan koko ruokavaliota kerralla, mikäli siellä on rutkasti parannettavaa. Meidän tämän hetkiset tavat tarvitsevat toistoja muuttuakseen lopullisesti. Muutos pitää ajaa sisään meidän ajatusmalleihin, jotta niistä saadaan tarvittaessa koko loppuelämää koskevia muutoksia. Sillä on myös väliä missä järjestyksessä ja mitä muutoksia tehdään. Mistään sinun ei tarvitse luopua kokonaan. Et tarvitse esim. kieltolistoja ruokavalion hallinnassa, painon pudotuksessa ja sen ylläpidossa. Määrillä ja ajoituksella on väliä. Kokonaisuus ratkaisee.
Tavoitteiden asetteluun kannattaa käyttää aikaa ja ajatustyötä. Kannattaa muistaa, että teet sen itseäsi varten. Mikä motivoi juuri sinua?
Pieniä muutoksia ajoitettuna oikein ja oikeassa suhteessa tämän hetkiseen elämään, takaa tulokset suureen muutokseen. Mistä muutoksesta sinä haaveilet?
/Mari