Kultainen keskitie, osa 2 Liikkeelle, nyt!
Liikkeen voima
Liikkeen loputtua, loppuu elämä. Mummoni oli elämänsä loppuajan vuodeosastolla. Kun hänestä tuli vuodepotilas, suunta oli silminnähden suoraa menoa alaspäin. Ihmiskehon liikkeiden vaikutukset näkyvät suoraan meidän hyvinvoinnissa ja todella lyhyessä ajassa fyysisessä jaksamisessa, ruokahalussa, unen laadussa sekä mielen hyvinvoinnissa. Ei turhaan sanota, lapsi on terve, kun se leikkii. Voitko sinä allekirjoittaa tämän lausahduksen? Yhtä hyvin lausahdus voisi olla: Aikuinen on terve, kun se liikkuu. Jos arjessa fyysinen aktiivisuus jää olemattomaksi, on sillä suoraan terveydellisiä vaikutuksia, negatiivisessa mielessä. Yksi suurimmista vaikutuksista on meidän aineenvaihduntaan, mikä puolestaan vaikuttaa taas hidastuessaan kehon muihin toimintoihin, mieli mukaan lukien. Oletko joskus ollut aika passiivinen useamman päivän putkeen? Tuntuuko sen jälkeen, että keho on pääkoppaa myöten lamaantunut?
Passiivinen päivä
Niin valitettavaa kuin se onkin, elämämme aktiivisuus on vähentynyt. Ruumiillista työtä korvaavat osittain koneet, liikumme enemmän moottoroiduilla ajoneuvoilla ja istumme enemmän, ainakin osa meistä. Jotta voisimme välttää lisääntyneen passiivisuuden vaikutukset, ei tarvitse kuitenkaan ruveta ikiliikkujaksi. Riittää, että tauotat paikallaan oloa ja liikutat kehoasi esim. erilaisilla kehoa aktivoivilla liikkeillä (esim. kehonpaino kyykky, rinnan avaus, hyvää huomenta...), jotka saavat veren virtaamaan ja aineenvaihdunnan liikkeelle. Kun toistat liikkeitä päivän aikana useamman kerran, pysyt huomattavasti virkeämpänä sekä huollat samalla mieltä ja kehoasi jaksamaan paremmin. Eikä siihen mene aikaa useita tunteja päivässä vaan muutamia minuutteja. Nämä minuutit ovat kuin energiaa tuovia buusteja. Kannattaa kokeilla. Huomaat eron aivan varmasti.
Hyötyliikunta
Meillä ei aina ole mahdollisuutta lähteä päivittäin omien liikuntaharrastusten pariin, silloin hyötyliikunnan ja päivän muu aktiivisuus näyttelee suurta roolia arjessa. Päivittäisellä aktiivisuudella (kaikki liike) on kokonaisuudessa aivan valtava vaikutus meidän hyvinvointiin. Kannattaa touhuta ja tehdä. Levätä, kun on sen aika ja jatkaa aktiivisuutta. Kun päivittäinen aktiivisuus vähenee toistuvasti pitkällä aikavälillä, kertoo se myös terveydestä. Ei huvita, hei ei aina huvita, mutta kannattaa silti pitää kodista ja itsestä huolta. Jos puolestaan oikeasti tilanne rupeaa olemaan sellainen, että oman hyvinvoinnin taso laskee, kotityöt kasaantuu ja töissä käyminen alkaa olemaan pelkästään kuluttavaa, ei kirjaimellisesti jaksa, on pysähtymisen paikka. Silloin on aika tarkastella lähemmin, missä perimmäinen syy on ja lähteä sitten purkamaan tilannetta sopivilla toimilla. Arjessa jaksaminen on erittäin hyvä mittari kertomaan, onko siellä liikkaa kuormittavia vai palauttavia tekijöitä.
Juoksua, joogaa vai voimaharjoittelua?
Meillä jokaisella on mieltymykset myös liikunta lajien suhteen. Onko jokin toinen laji toistaan parempi? Ei ole, mutta hyödyt monipuolisesta harjoittelusta. Tärkein asia on mielestäni mieltymykset ja oma kiinnostus. Mistä lajista sinä kiinnostut? Jotta kehomme pystyy toimimaan vähintään kaikissa elämän tuomissa haasteissa, on kehon pystyttävä liikkumaan monin eri tavoin. Mitä enemmän harjoittelet rasittavasti, sitä enemmän tarvitset myös kehonhuoltoa vastapainoksi. Jatkuva harjoittelun äärirajoille vieminen ei missään nimessä ole välttämätöntä, vaan saat huimia tuloksia hyvinvointiin jo kevyemmällä harjoittelulla.
Itseään kannattaa harjoittelussa haastaa ja viedä harjoittelua pienin askelein eteenpäin. Näin kehityt ja saat samalla onnistumisen tunteita. Toiset tykkäävät liikkua fiilis edellä, kun toiset puolestaan pitävät tavoitteellisesta harjoittelusta . Tavoite voi hyvin olla taitojen tai toiminnallisuuden puolella vai haluaisitko mahdollisimman vahvan kehon? Samaan aikaan voi harjoitella eri osa-alueita ja saada monta hyötyä kerralla. Toisilla raskaiden painojen nostelu voi olla se pääjuttu, toiset rakastavat lempeää liikettä joogan parissa.
Liikunta ei vaan kiinnosta
Jos liikunta ei tunnu kiinnostavan lainkaan, on hyvä melkeinpä pakottaa itsensä aluksi liikkeelle. Pienin askelin. Kun keho tottuu liikkumaan säännöllisesti, tulee se sitä kaipaamaan myös jatkossa ja liikkeelle lähtö tulee olemaan huomattavasti helpompaa. Tulet nopeasti huomaamaan, kuinka kalenterista alkaa löytymään aikaa liikunnalle.
Miten ois? 10 burpeeta päivässä kuukauden ajan. Aikaa menee minimaalisesti ja saat pelkkiä hyötyjä käyttöön.
Keho ja mieli rakastavat liikettä, rakasta sinä kehoasi <3
/Mari