Kultainen keskitie, osa 1 Pintaraapaisu ravitsemuksesta

05.10.2024

Mielitekoja vai hallittua syömis käyttäytymistä?

Hallittu syömis käyttäytyminen antaa vapautta myös mieliteoille. Silloin mieliteot pysyvät hallinnassa, eivätkä ne aiheuta ravitsemuksen puolella ongelmaa terveydellesi. Kun ravitsemus on hyvässä hallinnassa, keho oppii mielitekojen kautta myös kertomaan onko jostain ravintoaineista puutteita. Jos ravitsemus on pielessä, huutava nälkä saa usein haluamaan nopeaa energiaa, kuten sokeri tai rasva painotteisia ruokia. Millä sinä ruokit huutavaa nälkää? Sillä on tosiaan merkitystä. Jos olet opettanut kehosi saamaan silloin nopeaa energiaa, sitä se sinulta tulee jatkossakin kinuamaan. Saatikka sitten, jos ravintosi koostuu päivittäin korkeista rasva-, sokeri- ja suolapitoisista ruoista sekä ravintokuitujen saanti on vähäistä tai ne puuttuvat kokonaan, on kokonaistilanne aika huono. Keho ei tiedä paremmasta. Sinä pystyt tekemään muutoksia mielitekoihin, jonka seurauksena saat ainoastaan positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin.

Eka stoppi

Asiaa kannattaa alkaa lähestymään pienin askelin. Aluksi kannattaa miettiä omaa syömis käyttäytymistä ja onko siellä enemmän mielitekojen valassa tehtyjä päätöksiä vai hallittuja valintoja? Tie hallittuihin valintoihin lähtee aina ravitsemuksen säännöllisyydestä. Vaikka sinulla ei olisi alttiutta kakkostyypin diabetekselle, hyödyt säännöllisestä syömisestä. Verensokeri kestää tasaisena ja insuliinin tuotanto ei hypi laidasta laitaan. Tämä vaikuttaa mielivaltaiseen syömiseen ensimmäisenä. Nälän ollessa kiljuva, voisi syödä enemmän kuin tarpeeksi. Kuulostaako tutulta? Jos tilanne eskaloituu kiljuvaan nälkään, yritä valita jotain terveellistä suuhun laitettavaa. Sillä on erittäin suuri merkitys lopputulokseen. Puolestaan se, kuinka usein ruokaa kannattaa syödä, on yksilöllistä. Toinen syö kolme ateriaa päivässä, kun toinen tarvitsee mukaan useita välipaloja. Energiatasot ja mm. mieliteot kertovat mikä on sopiva määrä juuri sinulle.

Toka stoppi

Säännöllisen ravitsemuksen toteutuessa, kannattaa seuraavaksi muutos kohteeksi ottaa ravinnon määrä. Kun syödään tarpeeksi usein, ravinnon määrä yksittäisellä aterialla pysyy yleensä automaattisesti kohtuullisena. Syötkö hotkimalla vai muistatko jauhaa ravinnon kunnolla hampaillasi? Tämäkin vaikuttaa olennaisesti kylläisyyteen, sekä ravinnon pilkkoutumiseen ruoansulatus järjestelmässä. Riittävä ravinnon määrä voidaan laskea lasku kaavakkeen avulla, mutta sitä tärkeämpää on osata oppia tuntemaan omaa kehoa ja tunnistamaan milloin on kylläinen. Kylläinen on eri asia, kuin tunne siitä, että "nyt on tullut syötyä". Se riittää, että nälän tunne häviää. Toinen mittari on se, että jaksaa hyvin seuraavaan ateriaan energisenä.

Kolmas stoppi

Viimeisenä ravitsemuksesta hiotaan monipuolisuus ja laatu. Mikäli sinulla on kaksi ensimmäistä, säännöllisyys ja määrä jo kondiksessa ravitsemuksessa, voi tähän monipuolisuuteen aina tehdä lisää hiontaa. Monipuolisuus lähtee kolmesta energian lähteestä. Proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat. Tarvitset kaikkia hyvään ravitsemustilaan. Kaikkia tulisi saada päivän aikana sopiva määrä tai ainakin lähelle sitä. Keho pystyy tasapainottamaan pienessä määrin päivän sisällä tapahtuvaa energian saannin vaihtelua. Laadulla tarkoitan ravinnon energia tiheyttä eli mistä ravintoaineista ruoka koostuu energiaansa nähden. Toiset tykkää hifistellä ravinnon suhteen, mutta se ei missään nimessä ole tarvittavaa saadakseen ravinto asiat loistavaan kuntoon ja tuomaan parasta mahdollista osaa terveydentilaan. Paljon värejä lautaselle marjojen, hedelmien ja kasvisten muodossa, pehmeitä kasviöljyjä, kuten öljyjä ja pähkinöitä sekä siemeniä, täysjyvä tuotteita sekä laadukasta proteiinia mm. palkokasveista, kananmunasta, lihasta ja kalasta. Vaihtoehtoja valintoihin löytyy suorastaan mielin määrin.

Tärkein mittari

Mitä sinä haluat ravitsemuksella saavuttaa? Ruoalla on todella suuri merkitys meidän hyvinvointiin ja pidän ravitsemusta yhtenä tärkeimmistä hyvinvoinnin mittareista. Onhan ravinto myös nautinnon lähde eikä vain energiaa kulutettavaksi. Huono ravitsemustila kertoo niin paljon muustakin, kuin huonosta tilanteesta ravitsemuksen suhteen. Meidän syömis käyttäytymiseen vaikuttaa niin monet asiat. Jotta saadaan pysyviä muutoksia ravitsemukseen, on siihen vaikuttavia tekijöitä muutettava. Hyvä ravitsemustila tekee pelkkää positiivista vaikutusta elämään. Palautumiseen, kehon koostumukseen, kirkkaaseen ajatukseen, jaksamiseen, unen laatuun ja ja ja.. listaa voisi jatkaa loputtomiin!

Ota omena! Tai kaks. Ei se tee oloa pahemmaks.

Mukavaa viikonloppua <3

/Mari