Elämäntapamuutos pähkinänkuoressa, osa 2

23.02.2025

Muutos

Lopahtaessaan elämäntapamuutos loppuu usein siihen, kun vanhat rutiinit puskevat takaisin elämään. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että tehdyt muutokset eivät ole olleet elämäntilanteehen sopivia, niitä on ollut liikaa tai liian vähän. Alkutilanteen kartoitus on jäänyt vajaaksi ja yksilöintiä ei ole tehty riittävästi.  

Alussa intoa on enemmän kuin pystyy hallitsemaan ja homma lähtee rullaamaan oikein hyvin. Voin kokemuksen perusteella kertoa, että valmentajan yksi tärkein rooli alussa on jarrukahvan käyttö. Jos muutokset alussa ovat liian rajuja, vapauttaa se elimistöön aivan liikaa stressitekijöitä ja keho pyrkii silloin voimakkaasti takaisin tasapainoiseen tilaan. Vaihtoehtoisesti homma lähtee käyntiin vain ajatuksen tasolla ja odotetaan muutosten tapahtuvan kuin itsestään. Molemmissa tilanteissa into loppuu kuin seinään. Muutosten ollessa sopivia juuri sinulle, palo ja pieni janon tunne oman hyvinvoinnin edistämiseen kasvaa koko ajan.

Tavoitteen asettelu

Tavoitteiden asettelu on jatkumo alkukartoitukselle. Riittävän laaja tieto menneisyydestä nykytilanteeseen auttaa tavoitteiden laadinnassa. Niiden perusteella voidaan miettiä, mitkä tavoitteet tulevat olemaan tarpeeksi haastavia, mutta realistisia. Toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseen tulee olla sinun elämään sopivia, sillä saadaan tuloksia aikaiseksi.

Asetettujen tavoitteiden tulee olla sinua motivoivia, henkilökohtaisesti merkittäviä jolloin niiden saavuttaminen saa silmäsi ja kehosi loistamaan. Ja kyllä, tavoitteiden! Jotta pääset juhlimaan saavutuksia useammin, on hyvä olla pitkän matkan tavoitteiden lisäksi pienempiä tavoitteita matkan varrella. Ehkä uuden taidon oppiminen (leuanveto, maastaveto, silta), kehittyminen juoksukunnossa tai aamulla herääminen pirteänä. Tavoite voi käytännössä olla lähestulkoon mikä vain, kunhan se on ns. perusteltu oikein. Sinulle tärkeä ja merkittävä, eteenpäin vievä, motivoiva ja tukee hyvinvointiasi.

Pienet teot, suuret vaikutukset

Sulje silmäsi! Mieti mitä hyvinvointisi merkitsee sinulle? Oletko valmis satsaamaan siihen aikaa, vaivaa ja rahaa vai onko terveytesi myytävänä? 

Joka hetki, kun teet terveytesi kannalta huonoja valintoja joihin voit itse vaikuttaa, on se kuin myisit osan terveydestäsi pois. Jo pienillä hyvillä teoilla päivittäin vaikutat positiivisesti hyvinvointiisi. Lähde lisäämään arkeesi hyviä valintoja sen sijaan että lähtisit poistamaan sieltä mitään.

Sinä voit vaikuttaa <3

/Mari Tuulia